Konyhakalandor

Meggyes-mákos pite 1.0

mákosköztes2

 

Amikor a túrós sütik iránti végtelen imádatomról mesélek, természetesen nem az imádatlista egészét merítem ki ;). Most már talán vagyunk olyan viszonyban, hogy elmondhassam, erős a gyanúm, hogy Gombóc Artúr szőke, pici reinkarnációja vagyok, hál’ Istennek futást kedvelő változatban, és valamelyik előző életemben nyúl lehettem, mert a zöldségekkel is igen jóban vagyok, úgyhogy Artúr fizikai jegyeit sikerült skippelnem ;).

Szóval, legalább annyira, ahogy a túró iránt, rajongok a meggyes-mákos kombinációkért is! Ebből egyenesen következik, hogy meggyes-mákos finomságokkal is bombázni foglak kedves olvasóm, úgysem bírod ki, hogy ne süsd meg 😉 barátilag javaslom tehát, vételezz egy futócipőt mellé!

Nem fényezni szeretném magam, de tényleg isteni! Amilyennek egy pitének legszebb napjain lennie kell. Nem láttam még olyan felnőttet, akiben ne ébresztené enyhén gyermeki otthonosság érzetet a pite, szóval, hajrá, melengessünk szíveket!!!!

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

10 dkg puha vaj

1 narancs héja

1/2 cs. sütőpor

2-3 ek. tejföl

1 tojás+ 1 a végén a tészta lekenéséhéz

A töltelékhez:

25 dkg darált mák

15 dkg cukor

15 dkg meggy+3 ek. liszt a forgatáshoz

3 dl tej

6 dkg búzadara+ a szóráshoz

2 tojás

A tésztához érdemes felkocázni a vajat, úgy könnyebb összegyúrni először a sütőporos liszttel, aztán mehet bele minden egyéb: cukor, tojás, stb. Kérlek, a tejfölt hagyd a legvégére, mert a tészta állaga dönti el, pontosan mennyi kell bele, evőkanalanként adagold, hogy lágy, nem ragacsos tésztát kapj, ami összeáll, és elválik a tál falától, ezt sokszor fogod még olvasni ;). Ha a tészta már szépséges, csomagold frissentartó fóliába, és pihentesd 30-40 percet a hűtőben.

Addig forrald fel a tejet, szórd bele a cukrot, a mákot, és a búzadarát, kisebb lángon főzd össze (4-5 perc), majd hagyd hűlni. Amíg miden hűl, verd fel a 3 tojés fehérjét egy csipet sóval kemény habbá. A sárgáját egy villával verd egyneművé, majd mindketten mehetnek a kihűlt mákos krémbe. A meggyet alaposan csepegtesd le, forgasd lisztbe, hogy ne áztassa el a krémet, és mehet a többiek után a mákba.

Egy kis tepsit vajazz, és zsemlemorzsázz ki, melegítsd elő a sütőt 180 fokra légkeverésre!

A tésztádat oszd el két egyforma cipócskába, és nyújtsd lisztezett felületen a tepsid méretére! Ez kis tepsihez szóló adag, nekem 20×30 a tepsim.

A rétegezés: tészta alulra, megszórjuk búzadarával, krém, ismét búzadara, majd tészta felülre, végül a tojással kenés lezáró szent mozzanata következik.

30-35 perc a sütőben, és íme, így születik a pite :)!!!!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!