Mindig elragadó élménynek tartom a főzést, de ez alkalommal a színek és illatok kavalkádja felülmúlta minden várakozásomat. Tényleg, egyszerűen kihagyhatatlan!
Annyira igazi, egészséges érzetet keltett minden alapanyag, és persze az ízvilág sem hagyott kivánnivalót maga után. Ezek után biztosan arra számítotok, hogy leírom, két óránál hamarabb nincs szabadulás a tűzhely mellől, de még ez sem, egy óra alatt aprítástól, mosogatásig együtt pipa kerül minden konyhai tennivaló mögé. Reklámozzam még? Szerintem nem kell :).
Hozzávalók két adagra:
- Fél csirkemell
- A páchoz:
- 2 ek. étolaj
- 2 ek. sós szójaszósz
- 2 ek. virágmáz
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 késhegynyi őrült chili
- 1 kávéskanálnyi Erős Pista
- 1 késhegynyi friss gyömbér lereszelve
A wok zöldséghez:
- 1 sárgarépa
- fél kígyóuborka
- fél piros kaliforniai paprika
- fél erős zöld paprika
- 1 újhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- ízlés szerint só
A csirkemellet szeleteld fel kérlek, nem érdemes kloffolni, szaftosabb marad vastagon :).
Egy tűzálló tálat alufóliázz ki belülről teljesen, majd fektesd bele a hússzeleteket, ne fedd le, és 200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel (semmi légkeverés) süsd 30 perc alatt aranysárgára! Én is először sütöttem így húst, egy hasonló receptnél olvastam, végig nyílt hőn, és szószban. Kicsit tartottam tőle, de zseniális lett, omlós, mégis sült hús hatású a külsejét tekintve, best of csirkemell.
Amíg a csirkemell best offá alakul :), a zöldségeket vágd vékony csíkokra! A kínai vagy arra hajazó recepteknél gyakran használt gyufaszál vastagság szerintem enyhe mazoizmus, én a kisujjam vastagságánál, vagy annál kisebbnél elégedetten hevítem a wokot az olíva olajjal 🙂 .
Most is így tettem, a répa kapott kb. két perc előnyt a paprikákhoz képest, és az uborka szintúgy ennyit mindenki máshoz képest. Megvan az a rossz tulajdonságuk ugyanis, hogy nem egyszerre puhulnak :).
3-4 perc alatt kész a zöldség is.
Tudom, nehezet kérek, de mielőtt belekezdenél a falatozásba, szimatolj, és gyönyörködj kicsit!
Gasztrocsoda a javából 🙂 .
Szurkolok, hogy minél többen kipróbáljátok, pillanatok alatt elfogy ám :).
A csirke fűszerezésének alapját Alajuli receptje adta az Apróséf receptjei közül, amit ezúton is hálásan köszönök!
Kedves Magor!
Köszönöm a kérdésed! Nem igényel hosszas előzetes pácolást, nagyjából fél órát töltött a pácban, mielőtt sütni kezdtem, intenzív íze lett, tökéletesen magába szívta az ízeket. Jó főzést!
a pácolás hogy tötént és meddig – bocsika, csak arról nem találtam semmit – amúgy a csirkusz csodásan néz ki és a recept is az…