Amiben lekvár és túró van, az rossz nem lehet :), sőt, igazából az csak jó lehet! A Nők Lapja Desszert III. évfolyam/I. száma vállalkozott a kihívásra, hogy olyan klasszikusokból, mint zserbó, flódni, Rákóczi túrós kreatív formákban, újragondolva alkot finomat. A pitetorta képe a sok túróval és folyós lekvárral azonnal elvarázsolt. Időigényesebb süti egy muffinnál, amit félálomban is bármikor ;), de nem vészes, és igazán megéri a ráfordított időt.
Az újságban megadott mennyiségektől itt-ott eltértem, a formám mérete miatt, erre tudok garanciát vállalni, így isteni lett!
Hozzávalók 22-24 cm es piteformához:
A tésztához:
– 20 dkg tönkölybúza fehérliszt
– 1 csipet só
– 12 dkg vaj
– 6 dkg porcukor
– 1 tojás sárgája
Ebből nekem maradt még díszgolyócskáknak a tetejére is, és további 2 linzer virágocskára :), szóval, ha ezzel dolgoztok, kicsi formával, lehet dekoráción bátran gondolkozni, marad annyi.
A töltelékhez:
– 50 dkg félzsíros tehéntúró
– 1 citrom reszelt héja
– 1 tojás
– 1 ek. búzadara
– 7 dkg cukor
– 15 dkg baracklekvár
A tojáshabhoz:
– 4 tojásfehérje
– 10 dkg cukor
Horror storyként elmesélem, hogy az eredeti recept 4 tojáshoz 20 dkg cukrot kér!!! Diabetes receptre ;), ne tegyétek :).
A tésztához a sót, lisztet morzsold el a hideg vajjal, add hozzá a cukrot, végül a tojást, és mikor puha kis gömböccé alakult a kezed alatt, csomagold be, és pihentesd fél órát a hűtőben!
Addig a piteformát vajazd-lisztezd ki, és melegítsd elő a sütőd légkeveréssel 150 fokra! A pitetésztát nyújtsd és simítsd bele a formába, rakj rá sütőpapírt, halmozz bele rizset, lencsét, ami van otthon, és 15 perc vakon sütés következik Ha ezzel megvagy, gyorsan hamarjába’ pakolj ki rizset és papírt, és további 5 perc alatt süsd aranysárgára a tésztát!
A töltelékhez egész egyszerűen mindent keverj össze egy tálban! Kivéve persze a lekvárt!
Abból 2 csapott evőkanállal kenj a tésztád aljára, kend rá a túrós masszát, és a tojásfehérjéből vert cukros habbal díszítsd körbe ízlésed szerint. Nincs más hátra, mint diadalittasan visszatolni a sütőbe további 10-12 percre a pitét, hogy a tojáshab is elnyerje méltó színét (a blogon werkfotót láttok, ott még nem sült meg) :).
A maradék lekvárt kanalazd a kész pitetortára, és gyűjtsd be az elismeréseket, szánj időt arra, hogy végignézd, ahogy a vendégeid mennyei boldogsággal az arcukon nyamnyognak, elvégre ezért az egész hűhó :).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: