Nagy sajnálattal és lelkiismeretfudalás közepette jelentem, hogy a menyasszonyság és esküvőszervezés végfázisában főzni se nagyon akadt időm (néhol enni se 😉 ), nemhogy blogolni, mindenkitől elnézést kérek, aki hiányolta, na de most ;)….
Ez a remekmű névnapi ajándékba készült újdonsült Férjemnek, aki igen nagy lelkesedéssel veszi/eszi azokat az ételeket, amiknél a bab, a chili és a hús szövetségre lépnek. Az alapot ezúttal Fördős Zé recepje adta, itt-ott cserélgettem, változtattam.
Itt találhatjátok meg az eredetit
http://zeakonyhaban.blog.hu/2014/02/06/chili_con_carne_ahogy_azt_kell
Ezúton is köszönöm az ihletet :)! A végeredmény sűrű, zamatos, igazán laktató-férfias ebéd lett. Én és a bab távolról sem vagyunk barátok, így csak beleszöszöltem, de jelentem, bab nélkül enném ezerrel.
Hozzávalók 4 nagyon éhes felnőtt számára:
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
60 dkg darált hús (40 marha, 20 sertés)
1 darabos paradicsomkonzerv
2 leszűrt vörösbab
1/2 konzervnyi morzsolt kukorica
1 mk. őrölt fahéj
1 tk. római kömény (ne hagyd ki, rengeteget dob rajta)
1 tk. őrölt koriander
1 doboz világos sör (úgy is tudom, hogy beleiszol, de óvatosan, a nagy része kell 🙂 )
chili ancho, amennyi a csövön ki, illetve befér
ecetes jalapeno karikák, szintén bátorság szerint
2 ek. ketchup
2tk. csípős pirospaprika
ha szükséges 2-3 dl marha vagy csirke alaplé
Az elkészítés nagyon egyszerű, kezdő séfek álma :). A felaprított hagymákat párold üvegesre az olajon, majd pirítsd vele tovább fehéredésig a husit. Mikor ez kész, jön a magic, fűszerezünk :), tegyél bele mindent, amit javasoltam, aztán légy bátor, és alakítsd a család szája ízére, bátran a csípőssel, sok folyadék enyhíti majd az összehatást.
Fűszerezés után jön a sör, a paradicsom, és az illatok :). Közepes lángon, lefedve hagyd főni 1-1,5 órát, időnként kevergesd meg, ha szükségesnek látod, higítsd alaplével, a végére sűrű-szaftos lesz, remek sör illata marad.
A babbal, kukoricával épp hogy főzd össze, aztán irány a tányér.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: