A pizza nálunk a laza esték elmaradhatatlan velejárója, ezért, hogy kecske is káposzta is helyzetet alakítsunk ki, sürgősen elkezdtem kísérletezni, meddig lehet úgy reform, hoy közben még ízig-vérig pizza. Szerintem kimaxoltam :). Nálunk 28 cm-es pizzaformák vannak szolgálatban, a hozzávalókban így gondolkodjatok. Puha, kreol tészta lesz a végeredmény, teljes élvezeti értékre készüljetek.
2 itáliai stílusú (tehát vékony 😉 ) pizzához:
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg zabpehely liszt
5 dkg tönköly fehérliszt, vagy ha lazábban küldöd: búzaliszt
1 tk só
1 tk cukor
2 dl víz
2 tk szárított élesztő
2 ek olívaolaj
A vizet a cukorral langyosítsd kézmelegre, majd keverd el az élesztővel, és hagyd állni 10-15 percig, minél habosabb, annál jobb. A liszteket nem érdemes szitálni, a rostok így kimaradnának a buliból :), szóval, a sót, a liszteket mérd ki egy mély tálba, majd add hozzá a folyadékokat is, és dagaszd addig amíg puha kis buci lesz, ami elválik a tál falától, és kellemesen meleg.
Takard le rétegesen, tedd meleg helyre, ha ráérős vagy 45, ha kevésbé, 30 percig hagyd kelni. Oszd két részre, és lisztezett felületen nyútjsd ki kellő nagyságúra, a végén kézzel kicsit egyengesd el. Nem lehet olyan könnyen húzogatva nyújtani, mint fehérlisztes tesóit, annál masszívabb, így szakadékonyabb is.
Nálunk házi pizzaszósszal, minden egyéb földi jóval megrakodva, max hőmérsékleten, légkeveréssel, sütő aljába külön tepsiben, max. 1 dl vizet helyezve 10-15 perc alatt fantasztikusra sül, a gőz kiválóan támogatja ebben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: