Konyhakalandor

Sajtos-baconos tönkölypogi

Joggal kérdezed, ha már teletömöm baconnal, és sajttal a pogimat, mire fel menőzök a tönkölyliszttel? 🙂 meg is mondom rögtön: az általam követni kívánt ch diátéban résnyire szűkült szemmel vizsgáljuk, hol lapulnak a gyorsan felszívódó ch ellenségek, azonban szélesre tárt karokkal integetünk a zsírnak, lévén nagyon alacsony ch tartalma miatt cseppet sem zavar minket, cserébe puhaságot ad az ételnek/életnek :).
Szóval, ha ezt a kombót a későbbiekben is felfedezed a receptjeim között, légy nyugodt, észnél vagyok :).

Hozzávalók, kb. 20 db-hoz:
– 25 dkg liszt (20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 5 dkg búza finomliszt)
– 0,5 dl tej
– 1,5 dkg friss élesztő
– 12 dkg lágy vaj vagy margarin
– 1 tojás sárgája
– 10 dkg reszelt füstölt trappista sajt
– 15 dkg bacon
– 1-2 ek tejföl, ahogy a tészta igényli
– 1 tk cukor
– 1 tk só
– 1-2 tk a bacon után maradt zsridaékból
A tetejére:
– 1 felvert tojásfehérje
– 10 dkg reszelt trappista sajt

A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot, és morzsold el az élesztőt! Hagyd meleg helyen 15 percig, hogy gyönyörű habbá nőjje ki magát. Remélem, mondanom sem kell, hogy kelt tésztához semmilyen hozzávalót nem használunk hidegen, mert a kelt tészták bármilyen hőmérsékletbeli méltatlanság esetén konzekvensen kiszállnak a buliból. Ez ellen való küzdelmedben, mindent hagyj 1-2 órára szobahőmérsékleten dagasztás előtt, a pogácsád puhasága meghálálja majd.

Előkészületként az apróra kockázott bacont is pirítsd meg, és a zsiradékot fogd fel.
Ott tartottunk, mielőtt elkezdtem okoskodni :), hogy amíg fut az élesztő, egy mély tálba szitálod a liszteket, a végén hozzáöntöd a hoppon maradt rostot is, és hozzáadagolsz mindent, a sajtot, bacont és tejfölt kivéve.
Amikor az élesztő is készen áll, mehet a lisztes masszához, gyúrd össze gombóccá a tésztádat, jó esetben igányel egy kis tejfölt, és bacon után maradt ízes zsiradékot. Akkor jó a tésztád, ha elválik a tál falától, nem ragad, és egy labdaccsá gyúrható. Amikor úgy érzed, kelesztésre kész, add hozzá a bacon kockákat, és a füstölt sajtot is, és néhány lendületes mozdulattal gyúrd bele.

Melegen takargasd be, hagyd 30 percig kelni, aztán hajlogatásos technikával dolgozd át (én hiszek a hajtogatásban, ha kelt tésztáról van szó), és engedd újabb 30 percre álomba szenderülni a radiátor felett :). A hajtogatás azt jelenti, hogy lisztezett felületen kinyújtod 3-5 cm vastag téglalappá a tésztádat, majd fejben elharmadolod, és két széléről behajtod középre a kapott harmadokat. Ha nagyon hajtógatós hangulatban vagy, forgasd el a tésztád 90 fokkal, és ismételd meg az egészet. Szerintem már egy hajtogatás is ér :).
Végül lisztezett deszkán, nyújtsd 1-1,5 cm vastagra, kend meg tojással, szórd meg sajttal, szagass és sutulgass lelkesen 🙂 (Anyukám után szabadon).
A sütőt 180 fokra, légkeveréssel, az alján 1 dl vízzel melegítsd elő, hogy meleg-párás helyet adjon így a finishben.

20-25 perc alatt készen lesz egy adag, mikor aranysárga a teteje, és az alja is, bátran kiveheted. Persze, ha olyan komoly bizonytalanság gyötör, átsült-e valóban, hogy muszáj megkóstolnod egyet a széléről, és egyet a közepéről, mert sohase’ lehessen tudni ezeknél a pogácsáknál, én nem ítélkezem ;)…

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!