Konyhakalandor

Fekete erdei meggytorta ínyenceknek

Ez volt az első szülinapi torta, amit feleségként sütöttem, úgyhogy nagy volt tét ;), belevetettem hát magam a receptek hadába keresve “az igazi, klasszikus, felülmúlhatatlan feketeerdei meggytorta” receptjét, mindhiába… Nem találtam meg “A” receptet, mindeki másképp álmodta meg, arra kellett rájönnöm, hogy választott tortám gasztrotörténelme némileg hiányos: volt aki az ostyára esküdött a piskótán, mások mascarponéval vagy fehér csokival a tejszínben tartották tökéletesnek, megint mások pálinkával, csokis tejszínnel és így tovább.

Lehullott hát rólam a teher, hogy az egy igaz utat kövessem, szabadon engedtem a fantáziámat, és kreáltam egy új kombót. Hihetetlenül könnyű, harmonikus ízvilágú torta lett a végeredmény, nagyon eltaláltam, büszke voltam magamra :), innentől mindig így készítem majd. Kíváncsi vagyok, a Ti szívetekbe is belopja-e magát.
Az enyém zsúrtorta méretben készült, így, ha Ti nagyobb fogyasztók vagytok, arányosítsatok bevásárlás előtt :)!

Hozzávalók a kakaós piskótához:
4 tojás
1 csipet só
4 ek. cukor
3 ek. finomliszt
1 púpozott ek. holland kakaópor
1 késhegynyi sütőpor (nem kockáztattam)

Hozzávalók a csokoládés krémhez:
80 g étcsokoládé
90 g habtejszín
20 g vaj

Hozzávalók a tejszínes krémhez:
4 dl habtejszín
2 ek. porcukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor, vagy vanília kivonat
2 tasak habfixáló

Hozzávalók a meggyes krémhez:
1 üveg meggybefőtt
1 csomag vaníliás pudingpor
1 tk. őrölt fahéj
2 ek. cukor
ízlés szerint rum, vagy rumaroma

További hozzávalók:
1 kisebb üveg meggylekvár, nálunk házi 🙂
50 g jó minőségű étcsoki

A csokoládés krémhez forrald fel a tejszínt, öntsd a felkockázott csokira, egy mély tálban habeverővel keverd fényesre, majd add hozzá az apróra kockázott vajat. 2 órára tedd el hűlni, kenhető krém lesz a végére.

Második lépésként jöhet a meggy :). Szűrd le, a levét pedig gondosan fogd fel. Ebből 2,5 dl-re lesz szükséged, hogy a pudingport feloldd. Először csak egy pici folyadékot adj a pudingporhoz, csomómentes, diszkrét bugyirózsaszín masszát kell kapnod. Ha ez megvan, mehet hozzá az összes meggylé, cukor, fahéj. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre, nagyon finom illatra számíts, a végén pedig keverd hozzá a gyümölcsöt, és rumot. Én pürésítettem botmixerrel, de ha rusztikus hatásra törekszel, egész meggyel is tökéletes. 1-2 percig főzd egyben a pudingot, és a meggyet. Ennek a krémnek is teljesen hidegnek kell lennie, hogy jól tudd használni, hűtsd/hűtőzd, amint lehet.

Ha minden hűl, aminek hűlnie kell, láss neki a tésztának. Ez egy egyszerű kakaós piskóta. A tojások sárgáját a cukor felével habosítsd ki, a fehérjéket a maradék cukorral szintén verd fel kemény habbá, tál fejrefordítós próba kötelező :). Amikor pöpec a fehérje, keverd el a lisztet, kakaóport, sót, sütőport egy tálkában. Most jön az a lépés, ahol egy piskótát el tudsz rontani. 2-3 adagban keverd a tojássárgákhoz a habot, illetve a lisztes keveréket, és lehetőleg lyukas fakanállal, nagyon finoman, laza körkörös mozdulatokkal elegyítsd. Légy vele nagyon finom, lelke van :). Közben a sütőt légkeveréses üzemmódban melegítsd elő 170 fokra, a tortaformád alját sütőpapírozd ki, és mehet is be a piskóta.
Az első 15 percben fokozottan érvényben van a mindent a szemnek, semmit a kéznek szabály, szóval ne nyitogasd a sütőt, mert satnya lesz a tortaalapod. Kb. 25 perc alatt sül meg, ilyenkor érezheted a finom kakaós illatot. Tűpróbával ellenőrizd, ha nem csalt az orrod, és kész, hagyd néhány percet hűlni, válaszd le késsel a tortaforma oldaláról, borítsd rácsra, és immáron sütőpapír nélkül várd meg, amíg teljesen kihűl.

Addig sem unatkozunk, biztos érzed már, hogy ez nem az összedobós-bögrés süti kategória, de minden percet megér, ígérem. Szóval, a jó alaposan behűtött tejszínt kezdd el felverni a cukorral, és vaníliával. Kb. félidőben szórd hozzá a habfixálót. Ha állati tejszínnel dolgozol, és ezt javaslom, mert sokkal krémesebb a végeredmény, alacsony fokozaton használd a habverődet, és légy résen, ha túl sokáig dolgozol vele “beugrik”. Én ezt is visszahűtöttem picit felhasználás előtt, tuti a biztos alapon :).

Minden kész, minden hűlt :). A tésztádat vágd szét három egyenlő torta rétegbe, ehhez használj éles kenyérvágó kést, és ne a kést forgasd, hanem a tortát a mozdulat közben, úgy szép lesz.
Jön az izgalmas rész, a töltés. Bár gondolom, eddig sem unatkoztál nagyon :). Az első lapot szórd meg picit habfixálóval, hogy ne áztassa el a krém. Kend be vékonyan meggylekvárral, ugyanilyen vékonyan csokikrémmel, majd támadj a habzsákokkal. Egyikben tejszín, másikban meggy, kezd el egyre kisebb körökben tölteni-egy kör ilyen, egy kör olyan, ezt ismételd meg a következő lappal is, de ott figyelj, hogy fordított legyen a sorrend: ha az alsó lapon a tejszín volt a külső kör, itt legyen a meggy, ez felvágva izgalmas mintát ad a tortádnak.
Koronázd meg a felső lappal is, vond be, és díszítsd csokiforgáccsal, néhány szem meggyel.

Nem kamuzok, benne lesz három órád, de a családod imába foglalja a neved, úgyhogy érdemes eljátszani a gondolattal…

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!