Előre kell szólnom, hogy függőséget okoz. Aznapi terveidet sutdadobva ülsz majd a konyhában, és gyönyörködsz, amíg készül, majd eszegetsz, amíg van ;). Melegen én megkönnyeztem, de komolyan, eszméletlen finom! Amiről nincs infóm, pedig már többször készítettem, hogy milyen másnap…gondolom sejted miért. Ez is mellette szóló érv :).
Hozzávalók:
400 g búzaliszt
1 csomag szárított élesztő
25 g+ 1 tk porcukor
1 cs. bourbon vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
75 g vaj
1 dl tej
0,5 dl habtejszín
csapott mk sütőpor
100 g étcsokoládé
1 csomag natúr marcipán (150-200 g)
A tejet a tk porcukorral langyosítsd meg, majd add hozzá az élesztőt, keverd el, és a melegben hagyd 10-15 percet habpartizni :). Ha olvasod a blogot, már tudod a kelt tészta alapszabályt: minden szobahőmérsékletű, amivel dolgozunk. Kivéve a vaj, az most meleg lesz, mert megolvasztjuk.
Szóval, a lisztet szitáld tálba, keverd el benne a sót, sütőport és a cukrokat. Add hozzá a vajat, a tejszínt, a tojásokat, végül az habos-tejes élesztőt, és ess neki! Addig gyúrd, amíg puha kis gömböccé nem alakul a kezed alatt. Takargasd be melegen, akár több rétegben, és hagyd látványosan megkelni, 40-50 perc szinte mindig elég erre. Ez persze hőmérséklet függő, én radiátorra teszem ilyenkor télen, és csak a kedvéért fűtök egy picit.
Amíg kel a tészta aprísd fel a csokit kis kockákra, ha prémium csokit vettél, és netán csak 90 g kerül bele, a mi titkunk marad :). A marcipánt két folpack között nyújtsd minél nagyobb körré, 20 cm-es kör felett született tehetségnek számítasz.
Amikor szépen megkelt a tésztád, lisztezett deszkán nyújtsd ki 30-35 cm nagyságú körré, fél cm vastagsággal. A belsejére illeszd rá a marcipán körödet, a szélére szórd a csokit, majd vágd fel 16 háromszögre. Mondanám, hogy egyformára, de minek ennyi megkötés, nekem sem az sosem :).
A kis croissant gyermekeket a szélesebb végüknél fogva tekerd fel, ügyelj arra, hogy a csücske a kifli alá kerüljön, szarvacskáit nyomkodd össze, formázd meg, és mehet is a sütőpapíros tepsire. Amikor minden készen áll, kend le őket egy kis tejjel, és hagyd így kiformázva további 20 percet kelni, ha nem sietsz. Ha igen, akkor ezt ugord át bátran.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, légkeverésre, ha lehet, tegyél egy pici vizet a sütő aljába, hogy legyen finom gőz a kifliknek.
20 perc alatt kész, és olyan nincs, hogy még túl meleg ;)…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: