Paella a tenger gyümölcseivel, in memoriam Pineda de Mar

Nászutunkat Spanyolországban, Pineda de Marban töltöttük, ami tökéletes hely, ha az ember fia-lánya fülig szerelmesen andalogna a tengerparton a pálmafák alatt, és persze akkor is, ha fanatikusan rajong a tenger gyümölcseiért, ahogyan mi :).

Nehéz volt választani a rákos, kagylós, tintahalas finomságok gazdag kínálatából, így mi többnyire nem is választottunk, hanem jó turista módjára degeszre ettük magunkat :). Paellát többször is ettünk, magával ragadó volt a meleg rizs és halíz együtt, illetve az alján enyhén odasült ragacsos réteg, jammmi :). Szinte kiáltott egy pohár fehérborért, és mi készségesen odafigyeltünk erre a hangra…

Itthon hamar beszereztünk hát egy paella sütőt, és mivel a Streeetkitchen blogot fantasztikus kincsként tartjuk számon, az ő szárazföldi paella receptjük mentén indultunk neki a bevetésnek, halas-reform formában látott napvilágot, és imádtuk. Mikor már nem volt képünk tányérra szedni, villával lopkodtuk a sütőből :D, ne hagyjátok ki, egy ebédnyi nyár és tenger.

Forrás:

http://streetkitchen.hu/2016/02/03/szarazfoldi_paella

A mi hozzávalóink (4 adaghoz):

1/2 fej lila hagyma, 1/2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kápia paprika

5 dkg fagyasztott zöldborsó

1 konzerv darabolt paradicsom

6 dl szárnyasalaplé

1 mokkáskanál csípős őröltpaprika

1 kis csokor petrezselyem

2 tk. őrölt kakukkfű

1 nagy csipet valódi sáfrány (iszonyú drága, nem tudom, valóban nélkülözhetetlen-e, maximalizmusodra bízom)

Só, frissen őrölt bors

16 dkg előgőzölt barna rizs

35 dkg mirelit tenger gyümölcsei

Első lépésben a felaprított hagymák, a felszeletelt fokhagyma és kápia pirítása a feladatod. Amint ezzel megvagy, sebtibe mehet hozzá minden fűszer, a paradicsompüré, az alaplé, a borsó, és a tenger gyümölcsei, ezzel rotyogtasd kényelmesen, közepes lángon 10-15 percig. Most jön a dolog izgalmasabb része, ahol kevergetős magyar szakácsként szükséged lehet némi önuralomra. Már ekkor is fenséges paella alapodhoz adagold hozzá a rizset, szórd meg petrezselyemmel, oszlasd el úgy, hogy mindehova egyenletesen jusson. Forrald 2-3 percig nagy lángon, majd vedd vissza kis lángra, és hagyd, hogy kevergetés nélkül a rizs magába szívjon minden folyadékot, puha legyen, a paella alja pedig enyhén ragacsos, ez kb. 20 perc. Ezen a ponton készen is vagy, takard le 5-10 percre puhulni, amí terítesz pedig álmodd, hogy vakít a fény, tombol a nyár a földtekén ;), akkor is, ha Decemberben készíted, hidd el, az illatok segítségedre lesznek.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »