Marcipános csokis croissant

Előre kell szólnom, hogy függőséget okoz. Aznapi terveidet sutdadobva ülsz majd a konyhában, és gyönyörködsz, amíg készül, majd eszegetsz, amíg van ;). Melegen én megkönnyeztem, de komolyan, eszméletlen finom! Amiről nincs infóm, pedig már többször készítettem, hogy milyen másnap…gondolom sejted miért. Ez is mellette szóló érv :).

Hozzávalók:

400 g búzaliszt

1 csomag szárított élesztő

25 g+ 1 tk porcukor

1 cs. bourbon vaníliás cukor

1 csipet só

2 tojás

75 g vaj

1 dl tej

0,5 dl habtejszín

csapott mk sütőpor

100 g étcsokoládé

1 csomag natúr marcipán (150-200 g)

A tejet a tk porcukorral langyosítsd meg, majd add hozzá az élesztőt, keverd el, és a melegben hagyd 10-15 percet habpartizni :). Ha olvasod a blogot, már tudod a kelt tészta alapszabályt: minden szobahőmérsékletű, amivel dolgozunk. Kivéve a vaj, az most meleg lesz, mert megolvasztjuk.

Szóval, a lisztet szitáld tálba, keverd el benne a sót, sütőport és a cukrokat. Add hozzá a vajat, a tejszínt, a tojásokat, végül az habos-tejes élesztőt, és ess neki! Addig gyúrd, amíg puha kis gömböccé nem alakul a kezed alatt. Takargasd be melegen, akár több rétegben, és hagyd látványosan megkelni, 40-50 perc szinte mindig elég erre. Ez persze hőmérséklet függő, én radiátorra teszem ilyenkor télen, és csak a kedvéért fűtök egy picit.

Amíg kel a tészta aprísd fel a csokit kis kockákra, ha prémium csokit vettél, és netán csak 90 g kerül bele, a mi titkunk marad :). A marcipánt két folpack között nyújtsd minél nagyobb körré, 20 cm-es kör felett született tehetségnek számítasz.

Amikor szépen megkelt a tésztád, lisztezett deszkán nyújtsd ki 30-35 cm nagyságú körré, fél cm vastagsággal. A belsejére illeszd rá a marcipán körödet, a szélére szórd a csokit, majd vágd fel 16 háromszögre. Mondanám, hogy egyformára, de minek ennyi megkötés, nekem sem az sosem :).

A kis croissant gyermekeket a szélesebb végüknél fogva tekerd fel, ügyelj arra, hogy a csücske a kifli alá kerüljön, szarvacskáit nyomkodd össze, formázd meg, és mehet is a sütőpapíros tepsire. Amikor minden készen áll, kend le őket egy kis tejjel, és hagyd így kiformázva további 20 percet kelni, ha nem sietsz. Ha igen, akkor ezt ugord át bátran.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, légkeverésre, ha lehet, tegyél egy pici vizet a sütő aljába, hogy legyen finom gőz a kifliknek.

20 perc alatt kész, és olyan nincs, hogy még túl meleg ;)…

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »